Stranačke dužnosti u Hrvatskoj demokratskoj zajednici

Ivan Milas bio je član Središnjeg odbora od 1990. do 2003., a kao predsjednik Klubova zastupnika HDZ-a od 1993. do 1998. član Predsjedništva HDZ-a.

20. kolovoza 1989.  - U Beču, predsjednik HDZ-a dr. Franjo Tuđman učlanjuje ga i suprugu Nevenku u Hrvatsku demokratsku zajednicu

3. prosinca 1989. - Vodi aktivnosti raspačavanja povijesnog Proglasa HDZ-a "Proglas građanima i Saboru SR Hrvatske i cijelom hrvatskom narodu" od 29. studenoga među Hrvatima, nakon Svete mise ispred Hrvatske katoličke misije na bečkom Trgu "Am Hof". 

 

13. siječnja 1990. - Osnovana udruga "Kroatische Demokratische Gemeinschaft in Österreich". Ivan Milas sudjeluje u pripremi osnivačke skupštine, dovodi predstavnike Gradišćanskih Hrvata i organizira dolazak predsjednika Tuđmana. Zakonski proponent društva je njegov sin Zdeslav. 

Na prijedlog Ivana Milasa, za prvog predsjednika izabran je Vlado Pritišanac. 

 

Za razliku od susjedne Njemačke i Švicarske, u Austriji, zbog blizine granice s Jugoslavijom, gotovo 20 godina nije postojala nikakva kulturna i politička djelatnost hrvatskih udruga te nije postojala Hrvatska kulturna zajednica. SDB ("Jugoslovenska služba državne bezbednosti") je u Austriji bila izuzetno učinkovita, tako da se hrvatsko studentsko društvo "KUD Kotromanić" u Beču nakon proganjanja i maltretiranja njihovih članova 1973. konačno ugasila, a predsjednik udruge i voditelj Hrvatske katoličke misije u Beču fra. Stjepan Pavić osuđen i poslan na robiju.

Iz tih nesretnih okolnosti, represije i straha, povijesna je činjenica da je HDZ u Austriji ujedno prva legalna hrvatska organizacija nakon dva desetljeća. Austrijska policija (Sicherheitsdirektion für Wien) u postupku registracije tražila interno mišljenje austrijskog Ministarstva unutarnjih poslova, kao i Ministarstva vanjskih poslova s obzirom na tadašnje dobre političke odnose s Jugoslavijom. Udruga je registrirana 5. siječnja 1990., djelovala kao glavna udruga (Hauptverein) na saveznoj razini, a sjedište društva do 1991. bila je na adresi Ivana Milasa. Do konca 1990. udruga je imala više od 2000 članova u 12 ogranaka, uglavnom u pokrajinskim glavnim gradovima, a u Beču bilo je 600 registriranih članova. U kolovozu 1990. osnovan je Koordinacijski odbor za Austriju na čijem je čelu bio Pero Križanac.

 

3. veljače 1990. - Na poziv predsjednika Tuđmana, sudjeluje na Osnivačkoj skupštini HDZ-a u Rosenheimu (Njemačka).

 

 

Prvi puta u Hrvatskoj nakon 18 godina

 

16. veljače 1990. Izvršni odbor HDZ-a u Austriji imenuje ga voditeljem izaslanstva organizacije za Prvi Opći Sabor Hrvatske demokratske zajednice. Uz Milasa izaslanstvo činili su još četiri izaslanika: Vlado Pritišanac, Pero Križanac, Franjo Čamba i Josip Bušić te daljnjih 10 gostiju.

 

24. i 25. veljače 1990. - Na 1. Općem Saboru HDZ-a sudjeluje kao izaslanik u radnom predsjedništvu te je izabran za člana Središnjeg odbora HDZ-a, u središnjim tijelima bio je član sve do VII. Općeg Sabora HDZ-a, održana 22. i 23. travnja 2002. odnosno do raspuštanja 5. saziva Hrvatskog sabora 2003. godine.

 

17. lipnja 1990. U povodu prve obljetnice osnutka HDZ-a u kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma u nazočnosti 2000 sudionika održana sjednica Glavnog odbora HDZ-a. Na sjednici izabrani su novi potpredsjednici stranke i članovi Predsjedništva, a Josip Manolić postaje predsjednikom Izvršnog odbora Središnjice HDZ-a, čiji je Ivan Milas jedan od potpredsjednika. 

 

Predsjednik kluba zastupnika HDZ-a

Od 1993. do 1998. obnaša dužnost predsjednika klubova zastupnika HDZ-a u oba doma Hrvatskog sabora. Po položaju bio je član Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice.

 

Na 4. Općem Saboru 1998. izabran je prvog potpredsjednika Vijeća Središnjeg odbora HDZ-a.